FM ACADEMY 2013-2015

Programma

Kwaliteit
Het is mogelijk om schoonmaakonderhoud op een dusdanige manier te organiseren dat er kostenbesparingen gerealiseerd worden, zonder dat de werkdruk van de schoonmakers toeneemt en de kwaliteit minimaal gelijk blijft. De mogelijkheid om dit te bereiken is door het toepassen van een integraal kwaliteitsmanagement. Hierbij wordt gekeken naar de kwaliteit van uitvoering én naar de integrale kwaliteit van het schoonmaakproces. Integrale kwaliteit wil niets anders zeggen dan dat de organisatie, beheer en uitvoering zijn georganiseerd, genormeerd en gedocumenteerd. Om dit te organiseren wordt geadviseerd diverse partijen advies te vragen over de werkwijze van schoonmaakpartijen en deze in de markt te vergelijken.
Het intensievere en andere gebruik van het schoolgebouw vraagt om een aangepast schoonmaakprogramma. De brancheorganisatie van de professionele schoonmaak- en glazenwassersbedrijven (OSB) heeft samen met de schoonmaakbedrijven een standaard
schoonmaakprogramma opgesteld. Dit schoonmaakprogramma kan als basis worden gebruikt waarbij de organisatie aanpassingen kan doen, die aansluiten bij specifieke kenmerken van het betreffende schoolgebouw. Hierdoor ontstaat er een passend werkprogramma voor het schoonmaakonderhoud.
Hygiëne op school is erg belangrijk en heeft invloed op de keuze van sanitaire voorzieningen en middelen. Voor het sanitair wordt geadviseerd om hangende toiletten te kiezen en daarbij een gietvloer toe te passen. De urine kan op deze manier niet in de voegen trekken en de vloer is gemakkelijker schoon te houden. Voor wat betreft de sanitaire middelen moet men een keuze maken tussen bijvoorbeeld het gebruik van een handdoek van textiel of papier. Ook hierbij is de hygiëne een belangrijke factor en wordt geadviseerd om papieren handdoeken te gebruiken.

Sanitair
SCHOONMAAK
Scholen worden tegenwoordig meer en langduriger gebruikt dan in het verleden. Dit komt met name door het feit dat de tussentijdse en buitenschoolse opvang in het zelfde gebouw plaatsvindt. Tevens worden scholen intensiever gebruikt door de verschuiving van klassikaal onderwijs naar individueel onderwijs waarbij rekening wordt gehouden met persoonlijke verschillen en groepsonderwijs. Zo wordt er in tegenstelling tot vroeger meer op gangen gewerkt.
Deze ontwikkelingen hebben naast invloed op de onderwijsactiviteiten ook invloed op de faciliteiten er omheen en de organisatie daarvan, waaronder de schoonmaak. Een andere tijdsindeling en intensiteit van ruimtegebruik, vraagt namelijk om een passende aanpak van de schoonmaak. Enkele aspecten waarmee rekening gehouden dient te worden zijn hieronder nader uitgewerkt.
Periodieke schoonmaakwerkzaamheden zijn werkzaamheden die minder frequent worden uitgevoerd, omdat de vervuiling niet direct zichtbaar is of de locatie voor de schoonmaker lastig te bereiken is. Te denken valt aan hoge en moeilijk bereikbare plekken, zoals kasten en trappenhuizen, glasbewassing, randen/richels etc. Hier kan rekening mee gehouden worden bij de aanschaf van meubilair en de inrichting van het gebouw. Hoe minder periodieke werkzaamheden uitgevoerd hoeven te worden, des te schoner het gebouw en lager de schoonmaakkosten.
Vloeren
De vloerafwerking is bepalend voor de schoonmaakfrequentie en het groot vloerenonderhoud. Bij de selectie van vloeren kan dan ook al rekening gehouden worden met hygiëneaspecten en met de kosten voor de exploitatie. In bijvoorbeeld de algemene ruimten wordt geadviseerd een vloer te kiezen voor intensief gebruik.
Wanden
De wandafwerking is van invloed op de schoonmaakfrequentie. Kinderen zitten vaak met hun handen overal aan en verhogen de kans op vlekken op de wanden. Ook speelgoed en meubilair kunnen wanden vervuilen of strepen achterlaten. Houdt vooraf rekening met het gebruik en de schoonmaak van de gekozen wand-afwerking.

Materialisering

Periodieke schoonmaak
Klaslokalen
Klaslokalen worden intensief gebruikt en dienen dagelijks te worden schoon gemaakt. Geadviseerd wordt om een passend werkprogramma op te laten stellen door het geselecteerde schoonmaakbedrijf, zodat een schone leeromgeving gewaarborgd kan worden. Indien er gebruik wordt gemaakt van separatieglas dient dit elke dag te worden meegenomen bij de schoonmaakronde, zodat de vingertasten worden verwijderd.
Verkeersruimten
Verkeersruimten worden in een korte periode met een hoge frequentie gebruikt en dienen dagelijks te worden schoon gemaakt. Veelal komen er moeilijk bereikbare plekken voor in de verkeers-ruimten, zoals kapstokken en kasten. Het wordt aangeraden om deze voldoende op te nemen in het schoonmaakprogramma.
Kantoren
Werk-/vergaderruimten worden binnen een schoolgebouw over het algemeen met een lagere frequentie gebruikt in vergelijking tot de klaslokalen. Het advies is om deze ruimten schoon te maken naar gelang het gebruik. Dit betekent dat deze ruimten niet dagelijks opgenomen hoeven te worden in het programma, maar wellicht drie keer per week. Dit is afhankelijk van het gebruik en de schoonmaak-frequentie dient in overleg met de schoonmaakleverancier afgestemd te worden.
Douches
Douches zijn vereist indien medewerkers werkzaamheden ver-richten waarbij ze vuil worden, hoge fysieke inspanning leveren (onder meer gymnastieklokalen) en/of aan hitte blootgesteld worden. Binnen schoolgebouwen zijn gymnastieklokalen aanwezig en is dus een doucheruimte vereist. Het advies is om de douche in het gebouw nabij het gymnastieklokaal te positioneren. De hygiëne dient gewaarborgd te worden door de douches dagelijks op te nemen in het schoonmaakprogramma.
