top of page

Wanneer er wordt gegoogled op het onderwerp "basisonderwijs" of "kinderopvang" raak je verstrikt in een web van kennis, regelgeving en reclame. Bij de ontwikkeling van De Onderwijzer is al deze informatie geanalyseerd, geselecteerd en gearchiveerd. 

 

De Onderwijzer geeft handvatten voor de realisatie van een IKC in een bestaand en/of nieuw (school)gebouw en is onderverdeeld in een drietal onderwerpen genoemd de POP, SOM en REIM. Deze drie onderwerpen belichten elk verschillende aandachtsgebieden. Per aandachtsgebied wordt er advies gegeven gebaseerd op best practice methodes en rekening houdend met de richtlijnen die van toepassing zijn. Tevens wordt er regelmatig verwezen naar relevante websites met verdere informate en/of richtlijnen. De Onderwijzer bevat daarnaast een overzicht van relevante wet- en regelgeving welke van toepassing zijn bij de oprichting van een onderwijsinstelling en/of integraal kindcentrum. Wet- en regelgeving is aan verandering onderhevig, ga altijd uit van de meest actuele informatie.


Door op één van de onderstaande afbeeldingen te klikken kan er genavigeerd worden naar de aandachtsgebieden per onderwerp. Het is tevens mogelijk om via de menubalk op de juiste pagina terecht te komen. Tekst welke aanvullende informatie betreft ten aanzien van de kinderopvang wordt in het blauw weergegeven.

Het gebouw, de omgeving en de inrichting van een schoolgebouw zijn van belang. Het is belangrijk dat kinderen zich prettig voelen in de leeromgeving waar ze veel uren per week doorbrengen. Hoe dit gerealiseerd kan worden, wordt weergegeven in de REIM waar de “harde” kant van het IKC aan bod komt, zoals bouwkundige en ruimte eisen en de inrichting van het gebouw en terrein.

In de SOM worden de faciliteiten en soft-services weergegeven. Deze dienen de corebusiness zodanig te ondersteunen dat ze van toegevoegde waarde zijn en tegelijkertijd geen overlast opleveren voor kinderen, ouders en leerkrachten. De uitvoering hiervan is dus essentieel, bijvoorbeeld op het gebied van schoonmaak, catering, veiligheid, ICT middelen etc.

De fysieke leeromgeving, de leerkrachten, ouders en andere kinderen zijn belangrijke factoren die invloed hebben op het gedrag van kinderen. De veiligheid en ontwikkeling van het kind staan hierbij centraal. In de POP worden handvatten gegeven hoe gedrag beïnvloedt kan worden om de veiligheid te borgen en ontwikkeling van het kind te stimuleren.

KWALITEITSKAART

 

Als aanvulling op De Onderwijzer kan de Kwaliteitskaart Integraal Kindcentrum gebruikt worden. Hiermee kan de kwaliteit van uw IKC vastgesteld worden, bijvoorbeeld bij de oprichting of om tussentijds te toetsen of te verbeteren. Geadviseerd wordt deze kwaliteitskaart elk jaar in te vullen. De resultaten worden opgeslagen en de ontwikkelingen worden door middel van een grafiek zichtbaar.

bottom of page