top of page

DE ONDERWIJZER

Het onderwijs is constant in beweging en het schoolgebouw moet daarbij aansluiten. Als gevolg van vernieuwing van onderwijsvormen hebben leerkrachten meer behoefte aan plekken waar leerlingen aan gedifferentieerde werkvormen kunnen deelnemen. De scheiding tussen de groepen wordt dunner en ruimtes staan meer in open verbinding met elkaar.

 

Deze ontwikkeling is tevens terug te zien in de opkomst van kinderopvang organisaties die zich vestigen in multifunctionele accommodaties, zoals een IKC. Het samenvoegen van meerdere voorzieningen in één gebouw onder één beleid heeft meerdere voordelen. Zo wordt de integrale benadering van de ondersteuning in de ontwikkeling van het kind als een meerwaarde gezien voor zowel het kind, de ouders als de samenleving. De leerkrachten en pedagogisch medewerkers van een IKC handelen namelijk vanuit dezelfde visie en beleid. Daarnaast zijn er op het gebied van huisvesting diverse overeenkomsten en kan de beschikbare ruimte efficiënter ingezet worden. Bijvoorbeeld, een gymzaal kan ruimer worden ontworpen indien meerdere organisaties of meerdere functies de zaal gaan combineren. Dit kan leiden tot o.a. een besparing in huisvestingskosten.

 

Welke eisen stelt het veranderende onderwijs aan het schoolgebouw? Wat moet er in gang gezet worden bij de oprichting van een kinderopvang? En heeft een IKC daarnaast nog aanvullende eisen? Om deze vragen te beantwoorden hebben de trainees een tool opgesteld met als naam “De Onderwijzer”, welke handvatten geeft voor de realisatie van een IKC in een bestaand en/of nieuw (school)gebouw.

 

De Onderwijzer is onderverdeeld in een drietal onderwerpen: POP, SOM en REIM welke elk in meerdere aandachtsgebieden zijn uitgewerkt. Deze tool is een verzameling van verschillende wetten en richtlijnen en geeft adviezen gebaseerd op best practice methodes.

 

ONDERZOEK EN RAPPORTAGE
 
Voor het opstellen van De Onderwijzer is onderzoek gedaan naar het onderwijs en de kinderopvang in Nederland en de trends en ontwikkelingen die hierin zichtbaar zijn. De benodigde onderzoeksgegevens zijn op diverse manieren verzameld, waaronder door het houden van diepte-interviews. Daarnaast is door middel van literatuuronderzoek en deskresearch (praktische) informatie verzameld.  De huidige locatie en nieuwbouw locatie van de betrokken onderwijsinstelling in deelproject één zijn tevens diverse keren bezocht om een beeld te vormen van de praktijksituatie. De uitkomsten van het onderzoek en tevens de volledige toelichting op De Onderwijzer is terug te vinden in de rapportage. Een verkorte lijst van de gebruikte bronnen kunt u hier raadplegen.
De FMA trainees hebben gedurende het project gewerkt met een projectplanning, diverse actielijsten en in verschillende rollen zoals vermeld in het projectplan. De projectoverleggen zijn zorgvuldig geagendeerd en genotuleerd. 
bottom of page