top of page
Onderwijsruimten
Ruimtebehoefte

De basis ruimtebehoefte moet uit minimaal 200 m2 (bvo) plus 5,03 m2 per leerling (minimaal 3,5m2 per leerling) bestaan. Voor de kinderopvang dient er minimaal 3,5 m2 passend ingerichte speelruimte beschikbaar te zijn. Een ruimte die door de brandweer of bouw- en woningtoezicht op grond van de inhoud niet als "verblijfsruimte" is bestempeld, mag niet meegerekend worden in de oppervlakteberekening van de groepsruimte per kind. Een sanitaire ruimte is geen speelruimte en het oppervlak van deze ruimte mag dus niet worden meegerekend. De regels met betrekking tot het bepalen van de ruimtebehoefte zijn terug te vinden in de Modelverordening onderwijshuisvesting VNG.  

De ruimten voor onderwijsactiviteiten dienen afgestemd te zijn op minimaal 2m2 per leerling en 4m2 voor de leerkracht en biedt ruimte aan minimaal 25 kinderen. Onderwijsruimten moeten minimaal over 12m2 vrij wandoppervlak beschikken om werk van leerlingen op te hangen (zoals knutselwerkjes, tekeningen, etc.).

 

Wanneer de onderwijsruimten van het basisonderwijs tevens integraal gebruikt worden door bijvoorbeeld een buitenschoolse opvang, wordt er geadviseerd voorafgaand aan realisatie te letten op de aanvullen eisen ten aanzien van de ruimte. De GGD inspecteert deze verschillende kwaliteitsdomeinen en geeft advies aan de gemeente.

 

De netto breedte van de  verkeersruimte voor loopverkeer, exclusief garderobe/werkplekken, dient tenminste 1,80 meter te zijn. Garde-robes moeten voorzien in jashaken en opberg/hang mogelijkheid voor tassen.

Het schoolgebouw dient over een speellokaal van minimaal 84 m2, een bergruimte van minimaal 6 m2 en vrije hoogte van minimaal 3,5 meter te beschikken. Indien het speellokaal enkel (in onderwijstijd) wordt gebruikt voor bewegingsonderwijs is een zaalmaat van 12 x 21 meter toereikend.

 

Om een speellokaal voor meerdere sporten geschikt te maken is de minimaal benodigde zaalmaat 14 x 22 x 5,5 m.

Verkeersruimte & Garderobes
Speellokaal

RUIMTE EISEN

 

Een gebouw bevat een grote diversiteit aan algemene ruimten, zoals kantoren, verkeersruimten, sanitaire voorzieningen etc. In een IKC zijn daarnaast ook nog onderwijsruimten, leerpleinen en speellokalen aanwezig. Al deze ruimten dienen in ieder geval aan de eisen van het Bouwbesluit Basisonderwijs en Bouwbesluit Kinderopvang te voldoen. Zo worden er onder andere specifieke eisen gesteld met betrekking tot het benodigde aantal vierkante meters ruimte en soms zelfs in welke verhoudingen deze ontworpen dienen te worden. De basis eisen vanuit deze regelgeving worden hieronder weergegeven.

 

Met betrekking tot de toiletten wordt onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Tevens dient er onderscheid te worden gemaakt tussen kinderen (jongens en meisjes) en volwassenen. De afmetingen van de toiletten en de wastafels, maar ook de temperatuur van het kraanwater, dient te worden afgestemd op de gebruikers. Een toilet toegankelijk voor gehandicapten is pas vereist wanneer het gebruiksoppervlak van de kinderopvang groter is dan 400 m2.

 

De sanitaire ruimtes in de kinderopvang moeten zichtbaar zijn vanuit de aangrenzende ruimte (er mag vanuit de verkeersruimte geen zicht zijn op kinderen die gebruik maken van het toilet). Elementen in de sanitaire ruimte die door kinderen zelfstandig gebruikt worden, zoals toilet en handenwasgelegenheid, moeten zodanig zijn uitgevoerd dat kinderen ze eenvoudig en zelfstandig kunnen gebruiken. Om kinderen te helpen op en rond het toilet dient er aan één kant van het toilet (voor- of zijkant) een vrije ruimte van 100 cm zijn. Volgens het Bouwbesluit 2012 moet een nieuw te bouwen kinderopvanglocatie minimaal twee toiletten hebben. In aanvulling daarop mogen op één toiletruimte niet meer dan 30 personen zijn aangewezen. Is een kinderopvang bestemd voor bijvoorbeeld 70 personen, dan zullen er ten minste drie toiletruimten aanwezig moeten zijn. Bij bestaande bouw kan volstaan worden met één toiletruimte op 45 personen.

Sanitair
Personeel

Het schoolgebouw dient werkruimte te kunnen bieden aan de directie, administratie, intern begeleider en ICT-beheer van 8 m2 per fte en een teamruimte van minimaal 2 m2 per fte.

bottom of page