FM ACADEMY 2013-2015

Geluidsinstallatie

Digiboard
Het krijtbord is in de loop der jaren vervangen door een digibord ofwel een smartboard. Bij de keuze voor een smartboard en/of beamer is het van belang om bij de plaatsing (aan de muur) rekening te houden met de lichtinval. Indien er namelijk te veel licht schijnt is het scherm niet leesbaar. Het gebruik van een smartboard wordt veelal verkozen boven een beamer in verband met de betere lichtopbrengst. Een richtlijn is dat een smartboard goed leesbaar is tot ongeveer 7 meter. Indien de afstand groter wordt is een beamer aan te bevelen. Enkele tips over digiborden zijn terug te vinden op de volgende website.
Wanneer een geluidsinstallatie gebruikt wordt in combinatie met een beamer en/of smartboard is het aan te bevelen de geluidsinstallatie aan te sluiten op een aparte elektrische groep om hinderlijke geluiden op de speakers te voorkomen bij het in- en uitschakelen van andere apparatuur.
Daarnaast is het aan te bevelen om een geluidsinstallatie in de aula of een mobiele set inclusief microfoon beschikbaar te hebben voor diverse activiteiten. Een mobiele set kan bijvoorbeeld ten goede komen aan speelactiviteiten op het buitenterrein.
Een onderwijsgebouw dient uitgerust te zijn met een gecertificeerd datanetwerk, aangesloten op een patchkast in een serverruimte, en/of WIFI. De maximale lengte voor een netwerkkabel is 90 meter om signaalverlies te voorkomen. Indien een grotere afstand overbrugd moet worden dient er een tussenstation geplaatst te worden. In het gebouw dient per 10 meter minimaal 1 wand-contactdoos geplaatst te zijn (ook in verkeersruimten). De kwaliteit van de internetverbinding dient van voldoende niveau te zijn om de lesmethoden online te kunnen gebruiken en bewerken.

Infrastructuur
ICT & AV MIDDELEN
Digitale ondersteuning is niet meer weg te denken uit het hedendaagse onderwijsbeeld. Een groot deel van de lesstof wordt tegenwoordig digitaal verstrekt aan de leerlingen. Voor scholen is het noodzakelijk om op deze trend in te spelen om mee te kunnen met de ontwikkelingen in de maatschappij en leerlingen te binden en te boeien.
Het inspelen op deze trend gaat enerzijds om de middelen zelf, zoals het Digiboard wat inmiddels in de meeste klaslokalen is te vinden en anderzijds om de competenties waarover leerkrachten moeten beschikken om de middelen te kunnen gebruiken en de lesstof over te brengen. Het Kennisbasis ICT 2013 document biedt handvatten en gedragsindicatoren voor leerkrachten om deze competenties en vaardigheden te ontwikkelen.
Naast de ondersteuning in het onderwijs, wordt ICT tevens gebruikt ter ondersteuning van de bedrijfsvoering binnen de school. Op welke wijze de middelen een bijdrage kunnen leveren, wordt doorgaans vastgelegd in een ICT beleidsplan. Enkele onderdelen op gebied van ICT en AV zijn op deze pagina verder uitgewerkt.
Door middel van een leerlingvolgsysteem kunnen alle gegevens per leerling in een systeem worden gebundeld. De markt in Nederland kent slechts enkele aanbieders van leerlingvolgsystemen, leveranciers van ICT middelen voor het onderwijs en aanbieders van digitale leermiddelen. Het wordt geadviseerd om de leveranciers te laten onderbouwen op welke wijze hun systemen en/of dienstverlening voldoen aan de eisen die vanuit de Wet Bescherming Persoonsgegevens worden gesteld. Als school is men namelijk verplicht om aan deze wetgeving te voldoen en in dat geval kan men deze verantwoording bij de leverancier neerleggen. Laat de leveranciers bijvoorbeeld periodiek verantwoording afleggen over de maatregelen die zij hebben getroffen om de adequate beveiliging van de gegevens te waarborgen. De meest praktische aanpak (om te voorkomen dat elke onderwijsinstelling z’n eigen onderzoek doet) is om de vraagstelling en beoordeling voor één leverancier over alle sectoren door één organisatie te laten coördineren. Neem privacy en beveiliging als onderwerp op in de leidraad PvE voor de selectie van leveranciers. Zie ter onderbouwing het document:ulmeting Privacy & Beveiliging Primair en Voortgezet Onderwijs 7 april 2014.
Bij het invoeren van BYOD verzorgen ouders zelf de digitale leermiddelen van het kind, zoals een smartphone of tablet. Dit biedt de school ruimte om nieuwe onderwijsvormen in te zetten en het onderwijs te verbeteren. Wanneer men als school overweegt om te starten met BYOD ontstaan vanzelf allerlei vragen over de invoering, de werking en het beheer. Kennisnet ontwikkelde een 'snelstarter mobiele devices', een soort checklist voor BYOD welke gebruikt kan worden om voor de school een helder beeld te krijgen bij het inzetten van eigen apparaten.

Bring your own device (BYOD)

Leerlingvolgsysteem
Cloud computing is het gebruik van documenten en systemen in de cloud. Hierdoor kan er een significante mate van flexibiliteit en efficiency bereikt worden. Een voorbeeld hiervan is het leerlingvolgsysteem. Ouders en kinderen kunnen inloggen op de digitale omgeving om roosters in te zien, of toetsen te maken, of rapportcijfers te downloaden. Het wordt dan ook aangeraden om te kiezen voor cloud computing. Het onderhoud wordt uitbesteed en het systeem kan plaats- en tijdsonafhankelijk gebruikt worden door leerkrachten, ouders en kinderen.
