top of page
Schoolmelk
Voeding

Het wordt scholen aangeraden om gezond eten en drinken bij de kinderen te stimuleren om een positieve bijdrage te kunnen leveren aan een gezonde leefstijl. Tussen eetgewoonten en het aanbod van voeding bestaat een duidelijke relatie. De schoolorganisatie kan hierop inspelen door op school enkel gezonde voeding te accepteren. Hierover dienen afspraken gemaakt te worden, denk bijvoorbeeld aan regels voor de pauzehappen, lunchtrommels, dranken en traktaties. Op deze manier kan de school een bijdrage leveren aan een gezond eetpatroon.

Tijdens de basisschoolperiode groeit een kleuter uit tot een beginnende puber. Voor deze groei zijn veel voedingsstoffen nodig. Een groot deel van de dag brengen de kinderen op school door en nuttigen daar de nodige voedingsstoffen. Schoolmelk zorgt elke dag voor een vertrouwde en gezonde onderbreking van een intensieve schooldag. In Nederland nemen ruim 2.000 basisscholen deel aan bijvoorbeeld het initiatief Campina schoolmelk. Om de gezonde voeding van kinderen te stimuleren wordt geadviseerd om hier als school bij aan te sluiten. De ouders van de kinderen kunnen zelf een abonnement afsluiten, de school dient als locatie waar de producten geleverd en genuttigd worden.

CATERING

 

Binnen de leeftijdscategorie van 4 tot 12 jaar heeft 12 procent van de kinderen overgewicht en dit heeft gevolgen voor de gezondheid. Te zware kinderen kunnen namelijk last krijgen van de gewrichten en ontwikkelen sneller diabetes. Tevens blijken de leerprestaties een relatie te hebben met overgewicht. Als kinderen op jonge leeftijd leren wat gezond eten en drinken is, dan verhoogt de kans dat zij ook op volwassen leeftijd gezond gedrag vertonen.

Het EU-Schoolfruitprogramma is bedoeld als laagdrempelige stimulans om schoolgaande kinderen gezamenlijk fruit én groente in de klas te laten eten. Binnen het EU-Schoolfruitprogramma krijgen basisscholen voor elke deelnemende leerling een periode gratis fruit en groente. Na deze periode kan de school in overleg met de ouders bepalen of er door gegaan wordt met het gezamenlijk eten van fruit en groente in de klas. Alle basisscholen kunnen meedoen op één voorwaarde, namelijk dat de gehele school meedoet. De insteek is dat leerlingen ook na afloop van het programma (op school) fruit en groente blijven eten. Dit bevordert de gezondheid van het kind.

Schoolfruit

De in EU-verband geldende wet- en regelgeving, maar ook branche georiënteerde hygiënecodes zijn erop gericht de voedselveiligheid te borgen. Schoolfacilities heeft samen met Sensz het Handboek Voedselveiligheid voor Onderwijsinstellingen opgesteld, waarin wet- en regelgeving is vertaald naar eenvoudig te volgen procedures en ready-2-use checklists. Als een onderwijsinstelling het in dit handboek beschreven systeem op de juiste manier gebruikt, zal de inspecteur van de nVWA hierop geen aanmerkingen maken. Dit betekent dat de school, ook als de catering is uitbesteed, zelf de verantwoording heeft voor de uitvoering van het systeem.

Voedselveiligheid
bottom of page