top of page
Luchtkwaliteit
Uitgangspunten
PvE Frisse School

De eisen uit het PvE dienen in minimaal 95% van de gebruikstijd te worden gehaald. Het PvE is van toepassing op standaard lokalen in scholen voor Primair onderwijs en Voortgezet onderwijs. De eisen zijn niet zonder meer toepasbaar op bijvoorbeeld vaklokalen (scheikunde/natuurkunde of muziek), praktijklokalen, collegezalen, speellokalen, aula's, kantoren en spreekkamers of op werkplekken op de gang (zoals onderwijspleinen). Meer informatie is te downloaden op www.frisse-scholen.nl.

De CO2 concentratie in onderwijsruimten dient in 95% van de gebruikstijd maximaal 950 parts per million te zijn. Luchtverversing in de sportvoorziening dient mininmaal 40 m3 per leerling per uur te zijn.

De situatie en het ontwerp van het gebouw mogen geen aanleiding geven tot wind- of geluidshinder. Relevante ingangen van het gebouw dienen vrij te zijn van windhinder. Bepalingsmethode wordt omschreven in de NEN 8100.

De norm NEN 2778 geeft methoden voor de bepaling van de waterdichtheid, regenwerendheid, wateropname en de binnen-oppervlaktetemperatuur van bouwkundige contructies. Deze norm heeft betrekking op zowel de in- als uitwendige constructies.

Windhinder
Condensatie

BOUWFYSISCHE EISEN

 

Gemeente of schoolbesturen willen een schoolgebouw met een goed binnenmilieu en een lage energierekening. Bij nieuwbouw of renovatie dienen hiervoor eisen geformuleerd te worden waarop ontwerpers, installateurs en aannemers hun plannen kunnen baseren. Om organisaties hierbij te ondersteunen heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)  het "Programma van Eisen (PvE) –Frisse Scholen" laten ontwikkelen welke is aangepast aan de vernieuwde eisen vanuit het Bouwbesluit zoals deze per 1 januari 2015 van kracht zijn.

 

Het PvE werkt als een menukaart waardoor men zelf kan bepalen welke eisen opgenomen worden en op welk ambitieniveau. Voor de kinderopvang moeten ruimten voldoen aan de ventilatie-eisen uit het Bouwbesluit, waarbij de voorziening voor luchtverversing moet bestaan uit een component voor toevoer van verse lucht en een component voor afvoer van binnenlucht. De eisen zijn voor nieuwbouw wat strenger dan voor bestaande bouw en hangen samen met de hoeveel kinderen/volwassenen die de ruimte gebruiken.

De onderstaande onderwerpen vertalen enkele van deze voorwaarden.

 

 

Ongeacht de bron van het geluid, moet de geluidwering van de buitenschil van de verblijfsruiten zodanig zijn, dat voldaan wordt aan de maximale grenswaarden met betrekking tot het equivalente geluidniveau die gesteld worden in het bouwbesluit. De geluiduitstraling van het gebouw moet dusdanig worden beperkt dat aan de eisen uit de AMvB "Woon- en  verblijfsgebouwen Milieubeheer" wordt voldaan. Het geluidsniveau van de in onderwijsruimten aanwezige installaties mag max. 35 dB(A) bedragen op de hoogste stand gemeten.

De daglichttoetreding van verblijfsruimten dient naast de bouw-regelgeving tevens te voldoen aan het Arbo-besluit. Dit geldt voor ruimten waar mensen langer dan 2 uur verblijven. Behoudt daarnaast aandacht voor zichtbaarheid van digiboards in relatie tot daglichttoetreding, dit geldt ook voor de niet zonbelaste gevels.

Geluid
Daglicht
bottom of page